فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 84 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 84 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/29
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 514
  • مرضیه عبدلی مسینان* صفحات 517-542
    هدف

    هدف از این مقاله طراحی مدل و مدلسازی به عنوان گامی مهم در پیشبرد ادبیات بحث علم دینی و تحقق عملی پروژه علوم انسانی اسلامی بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که مطالب آن به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است.

    یافته ها

    مدل به لحاظ مفهومی، مجموعه ای منسجم و هماهنگ از مبانی، پیش فرضهای متافیزیکی و فلسفی علم و به لحاظ منطقی و روش شناختی، مشخص کننده و در بردارنده عناصر و مولفه های روش شناختی تولید علم است. مولفه های مدل شناختی به دو دسته عام و خاص قابل تقسیم اند. مولفه های عام با توجه به عناصر مقوم تعریف مدل، سه مولفه تبیین مبانی و بنیاد های نظری، تبیین صحیح روش شناسی و نظامندی و انسجام مراحل و عناصر دخیل در تکون معرفت اند. مولفه های عام فرعی، مجموعه مولفه های مدل شناختی مستخرج و قابل ارجاع به مولفه های اصلی اند؛ از جمله: تبیین جایگاه عقل و تجربه در تولید علم دینی، نقش محقق و کنشهای انسانی، تنوع منابع معرفتی و تکثر روش شناختی، ارزش پذیری نظام علم. مولفه های خاص مدل شناختی نیز تامین کننده وجه اسلامیت مدل می باشند.

    نتیجه گیری

    مطالعه تطبیقی و دقیق الگوها و نظریات داخلی و خارجی و بررسی مهم ترین چالشها و محلهای نزاع در علم دینی، به طراحان مدل در استکشاف مولفه های تکون علم دینی و اجماع نظری برای اتخاذ طرحی بایسته در فرایند مدلسازی یاری می رساند

    کلیدواژگان: مدل، مدلسازی، علم دینی، علوم انسانی اسلامی، تولید علم
  • غلامرضا اسم حسینی*، نجف لک زایی صفحات 543-564
    هدف

    این تحقیق در پی پاسخ به این سوال بود که مبانی و اصول اخلاقی توسعه سیاسی در اندیشه امام خمینی چیست و چه تاثیری بر توسعه سیاسی گذاشته است. مدعای مقاله این بود که مبانی و اصول اخلاقی در ساختار فکری حضرت امام، برخاسته از نظام اخلاقی اسلام بوده و از طریق تاثیرگذاری در گرایشهای انسان در توسعه سیاسی تاثیر می گذارد.

    روش

    این نوشتار در صدد پاسخگویی بر مبانی اخلاقی توسعه سیاسی امام خمینی و تاثیر آن در زندگی سیاسی و جهت گیری ها و روابط بین انسانها برآمده است. برای رسیدن به این مهم، بعد از بررسی توصیفی و کتابخانه ای منابع مرتبط، این پرسش را به روش استنباطی پاسخ داده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    سیاست در اندیشه سیاسی امام به معنی هدایت است و مفهوم سیاست و زیرمجموعه آن از جمله توسعه سیاسی، در پارادایم الهی و آخرت گرا قرار می گیرد. ایشان سیاست را به سه قسمت الهی، شیطانی و انسانی(متعارف) تقسیم و به ترتیب، سیاست الهی را صراط مستقیم، نوع شیطانی را باطل و نوع متعارف را محدود می دانند. در واقع؛ منظومه اندیشه سیاسی امام مبتنی بر اخلاق الهی با محوریت هدایت دین اسلام و تعالی انسان در تمامی ساحتهای وجودی، از جمله ساحت سیاست و توسعه سیاسی بیان می شود.

    کلیدواژگان: امام خمینی، مبانی اخلاق، انسان شناسی، توسعه سیاسی متعالیه، توسعه سیاسی متعارف، توسعه سیاسی متدانیه
  • محسن زنگنه* صفحات 565-584

    مطالعه روش شناسی علوم و از جمله علم اقتصاد متعارف، نشان از تاثیرپذیری این علوم از مکاتب فلسفی دارد. این تاثیرپذیری در حوزه های «هستی شناسی»، «انسان شناسی»، «معرفت شناسی» و از طریق مبادی تصوری و تصدیقی صورت گرفته است.

    هدف

    هدف نگارنده در این تحقیق، بررسی روش شناختی مطالعات اقتصاد اسلامی و میزان تاثیرپذیری اقتصاد اسلامی از فلسفه اسلامی بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر، تحلیلی بر اساس مطالعات کتابخانه ای بود.

    یافته ها

    با وجود تاکید اکثر دانشمندان اقتصاد اسلامی بر نقش و تاثیر مباحث فلسفی در روش شناسی مطالعات اقتصاد اسلامی، دیدگاه های فلسفه اسلامی در اقتصاد اسلامی امتداد نیافته یا اصولا مباحث روش شناسی، چندان مورد توجه اقتصاددانان اسلامی قرار نگرفته است.

    نتیجه گیری

    ضرورت و لزوم بازنگری در روش شناسی مطالعات اقتصاد اسلامی بر اساس فلسفه اسلامی.

    کلیدواژگان: فلسفه، روش شناسی، اقتصاد اسلامی
  • جواد پورکریمی*، الهه عرب زاده، فاطمه اردو صفحات 585-608
    هدف

    هدف از نگارش این پژوهش، واکاوی چیستی و چرایی مبانی فرهنگی آموزش عالی از دو منظر عمومی و تخصصی با تاکید بر رویکرد اسلامی بود.

    روش

    مطالعه حاضر با روش تحلیلی- تبیینی بر اساس نظریه کوه یخ شاین و با استناد به آیات و روایات انجام شده است.

    یافته ها

    در تحلیل مبانی فرهنگی آموزش عالی، ابتدا مبانی عمومی آموزش عالی، شامل تولید علم، انتقال آن و کاربرد دانش، پیرامون چهار عامل اعضای هییت علمی، دانشجو، برنامه درسی و محیط، بر اساس نظریه شاین در لایه مصنوعات بررسی شد. درگام بعدی مطابق با ارزشها و هنجارهای رفتاری، مبانی فرهنگی آموزش عالی به طور تخصصی در شش بعد مطرح شد که هر یک از آنها متناسب با سرشت آموزش عالی خود، شایسته محوری را رقم زده است. سپس روش عقل گرایی توحیدی در عمیق ترین لایه شاین؛ یعنی باورها و مفروضات، بازشناسی شد.

    نتیجه گیری

    فرهنگ صحیح دانشگاهی با محوریت توحید، در گرو اجتهاد مستمر متخصصان و علمای دین اسلام با توجه به مقتضیات زمان، در جهت انطباق علوم دانشگاهی با معارف اسلام است. بدین ترتیب، امتزاج عناصر فرهنگ و مصادیق آن با رویکرد اسلامی به شایسته محوری قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: مبانی فرهنگی، آموزش عالی، فرهنگ دانشگاهی اسلامی، شایسته محوری
  • ریحانه حسنپور، اسدالله لطفی*، مرضیه پیله ور صفحات 609-626

    فعالیتهای ورزشی اغلب همراه با خطرات و آسیبهای اجتناب ناپذیری است که گاه در آنها مربی مسیول و ضامن جبران خسارت محسوب می شود. لذا هر مربی ای با این استرس که هر آن ممکن است ضمان جبران خسارتی بر عهده او بار شود، به فعالیت آموزشی خود ادامه می دهد. این استرس همواره موجب نارضایتی و فرسایش شغلی مربیان بوده، تاثیر سوء بر عملکرد مربیان دارد.

    هدف

    هدف از انجام تحقیق حاضر، ارایه راهکار حقوقی برای کاهش استرس شغلی بود.

    روش

    این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    قاعده تحذیر، رافع مسئولیت مربیان است و فرسایش شغلی آنان را کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    آشنایی مربیان با قاعده هشدار(تحذیر) و شرایط اعمال آن، نقش قابل توجهی در بالا بردن سطح عملکرد و رضایت شغلی مربیان و بهبود تدابیر مدیریتی آنها داشته، لذا لازم است مربیان با این قاعده آشنا شوند..

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، هشدار(تحذیر)، جبران خسارت، مدیریت، عملکرد مربیان، رضایت شغلی
  • سعید حسنی*، ملک سلیمانی مهرنجانی، عبدالحسین خسروپناه صفحات 627-648
    هدف

    مقاله پیش رو در صدد ارزیابی محتوایی روایاتی بود که در آنها نکاتی در زمینه مسایل علم جنین شناسی بیان شده است و رویکرد آن، یافتن جایگاه این روایات در مصداق شناسی نحوه رابطه متقابل علم و دین بود.

    روش

    با بررسی منابع کتابخانه ای معتبر در حوزه جنین شناسی و جستجو در تفاسیر اثری و منابع روایی فریقین، مطالعه تطبیقی صورت گرفت و گزاره های روایی متعارض با یافته های علوم تجربی از روایاتی که با یافته های علمی توافق و حتی بر آنها تقدم دارند، متمایز شدند.

    یافته ها

    با بررسی تطبیقی میان روایات اسلامی و یهودی و دستاوردهای علمی، تعارض خرافات و جعلیات اسراییلی با علم، و نفوذ این خرافات به برخی روایات اسلامی ناظر به جنین شناسی اثبات شد. برای مثال، زمانبندی 30 یا 40 روزه برای «نطفه»، «علقه» و «مضغه» و همچنین تعیین زمان چهار ماهگی برای تعیین جنسیت جنین در این روایات، در تعارض با یافته های علمی و تجربی می باشند و این تعارض، عدم اعتبار برخی گزاره های روایی منسوب به دین را ثابت می کند. اما تعیین زمان 9روزگی برای لانه گزینی نطفه در روایت امام باقر(ع) یک اعجاز علمی محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    علاوه بر اثبات شمول علم امام معصوم نسبت به تکوینیات و توافق علم و دین، عدم تعارض علم برهانی و گزاره دینی معتبر از نظر محتوا و سند تایید می شود.

    کلیدواژگان: ترابط علم و دین، جنین شناسی در روایات شیعه، اسرائیلیات، اعجاز علمی در روایات
  • نیره شاه محمدی* صفحات 649-668
    هدف

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی نظرات اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص موانع تکوین تفکر دینی در دانشجویان بود.

    روش

    روش مطالعه حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش، 189 نفر اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بودند که همگی در بررسی شرکت داشتند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه 48 سوالی محقق ساخته با پایایی 82/0 بود. داده ها با استفاده از آزمونهای تی تک نمونه ای و گروه های مستقل و تحلیل واریانس یک راهه، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از نظر اعضای هییت علمی، موانع فردی(میانگین 22/4)، خانوادگی(میانگین 13/3)، اجتماعی- فرهنگی(میانگین 30/3) و نگرشی و انگیزشی(میانگین 12/4) در حد بیشتر از متوسط و موانع اقتصادی(میانگین 02/2) در حد کمتر از متوسط، مانع شکل گیری تفکر دینی در دانشجویان می شوند.

    نتیجه گیری

    برای حفظ و ارتقای تفکر دینی لازم است به مهندسی طرحهای پرورش دهنده تفکر دینی دانشجویان، تجدید نظر در حوزه برنامه‏ریزی فرهنگی دانشگاه ها توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: دانشجویان، تفکر دینی، موانع شکل گیری، دیدگاه اعضای هیئت علمی
  • شهناز شهریاری نیسیانی، رضاعلی نوروزی* صفحات 669-690
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، نقد اصل ضرر حاکم بر تربیت اخلاقی فایده گرای میل بر اساس قاعده اسلامی لاضرر بود.

    روش

    روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی مضمون کاوی بوده است.

    یافته ها

    در دیدگاه میل، بحث از وظیفه قلمرو کارایی اصل ضرر را نشان می داد. تربیت اخلاقی در این دیدگاه بسته به اینکه رفتار فرد به حقوق و آسایش دیگران زیان می زند یا نه، متفاوت بوده و مولفه های دخیل در این تربیت، عدالت و تدبیر بودند. بر اساس قاعده لاضرر، دو نقد اساسی به اصل ضرر وارد است: الزامی بودن نهی ضرر مادی و غیر مادی به دیگران در هر دو حوزه تعریف و مصداق و فاقد ضمانت اجرای قوی بودن اصل ضرر در عدم زیان به خود و اصلاح دارندگان رفتارهای ناخوشایند. غفلت اصل ضرر در مورد نخست، باعث ایجاد ناسازواری در تربیت اخلاقی شده؛ به گونه ای که دقیقا مشخص نیست تربیت اخلاقی چه مفهومی دارد و فقدان دومی، منجر به عدم تحقق کامل تربیت اخلاقی یعنی به مفهومی که حقیقتا تربیت اخلاقی نامیده می شود، می شود.

    نتیجه گیری

    اگر چه میل، اصل ضرر را در راستای دستیابی به فایده یا اصل بیشترین خوشی تدوین کرده، اما بر اساس دو نقد مذکور می توان گفت که این اصل نمی تواند هدف مذکور را که هدف تربیت اخلاقی نیز است، آنچنان که باید محقق سازد. لذا اصل ضرر میل نیازمند بازنگری های جدی بر اساس قاعده لاضرر تشخیص داده شد تا بتواند به عنوان اصل حاکم بر تربیت اخلاقی فایده گرا پذیرفته شود.

    کلیدواژگان: میل، فایده گرایی، تربیت اخلاقی، اصل ضرر، قاعده لاضرر
  • عبدالحسین خسروپناه، محمدهادی امین ناجی، محمدحسن صالحی هفشجانی* صفحات 691-708
    هدف

    هدف از این تحقیق، اثبات این مطلب بود که ایجاد تغییر در مبانی و پیش فرضهای انسان شناختی هابز، موجب تغییر در محتوای نظریه قرار اجتماعی وی خواهد شد. این پژوهش گام آغازین در راستای دستیابی به نظریه قرارداد اجتماعی اسلامی با محوریت آموزه های قرآنی است.

    روش

    مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، به استخراج مبانی انسان شناختی نظریه قرار اجتماعی هابز و جاگذاری مبانی انسان شناختی قرآنی در این نظریه پرداخته است.

    یافته ها

    علوم انسانی بر پیش فرضهای انسان شناختی خاصی استوار است و نظریه هایی که در این علوم ارایه می شود، مستقیم یا غیر مستقیم بر این پیش فرضها مبتنی است. بر این اساس، جهت گیری دیدگاه ها و نظریات یک شخصیت علمی به مبانی انسان شناختی او وابسته و در ارتباط است؛ به طوری که تغییر در مبانی و پیش فرضهای او موجب تغییر در نظریه های وی خواهد شد.

    نتیجه گیری

    پس از جایگزینی مبانی انسان شناختی قرآنی در نظریه قرار اجتماعی، تغییرات اساسی در این نظریه به وجود آمد.

    کلیدواژگان: مبانی انسان شناختی قرآنی، هابز، سعادت، فردگرایی، نظریه قرار اجتماعی
  • علیرضا پارسا*، محمدعلی کریمی، سید علی علم الهدی، رضا رسولی شربیانی صفحات 709-732
    هدف

    این پژوهش با هدف تبیین نگاه تمثیلی علامه طباطبایی پیرامون داستان ابلیس صورت گرفته است.

    روش

    تحقیق حاضر به روش تحلیل عقلی و نقلی مموضوع پژوهش را بررسی کرده است.

    یافته ها

    علامه با پذیرش وجود تمثیل در زبان قرآن، فهم حقایق موجود در بعضی آیات را منوط به بیان تمثیلی دانسته و با سه دلیل «سیاق متن قرآن، دلیل عقلی و دلیل روایی»، تمثیلی بودن داستان ابلیس را اثبات کرده اند. از نظر ایشان، اگرچه داستانهای قرآنی تمثیلی است، ولی ناظر به واقع و حق است. از این رو، در مقابل نظریه تاویلی پیرامون ابلیس، واقعی بودن داستان به نحو تمثیلی و ابلیس عینی را نتیجه گرفته اند.

    نتیجه گیری

    می توان واقعی بودن تمرد ابلیس و درک نسبت آن با امر خداوند را از تصور نسبت بین مولی و عبد نافرمان تبیین کرد. بنابر این، آدم تمثیل و نمادی از همه انسانها و ابلیس تمثیل وسوسه های شیاطین است.

    کلیدواژگان: تمثیل، واقع گرایی، ابلیس، داستان آدم، علامه طباطبایی
  • مصطفی نجفی، فرهاد زیویار*، مسعود مطلبی صفحات 733-748
    هدف

    «شکافت نسل و حقارت اجتماعی» دو عنصر بسیار خطرناک برای گفتمان حاکم بر جامعه ما با جمعیت جوان قابل توجه و تغییرات پرشتاب است. عدم پرداخت جدی به مطالبات جوانان و عدم توجه به ضعف گفتمان حاکم در حوزه مطالبات، به خصوص در حوزه معیشت و عدالت اجتماعی باعث شده نسل جدید تا حد زیادی پایبند به ارزشها و هنجارهای جامعه خود نباشند و شکاف عمیقی بین نسلهای جدید و نسلهای قبلی که خالق انقلاب بودند، ایجاد شود.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش، ترکیبی بود. در بخش نظری، بررسی نظریات روان شناسی اجتماعی و جامعه شناسی، اسنادی و کتابخانه ای و در بخش کمی، توصیفی(از نوع پیمایشی) انجام شد. بر اساس نمونه گیری تقاطعی، 250 نفر از دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه آزاد تهران مرکز(به طور مساوی: 125 دختر و 125 پسر) به شیوه هدفمند و با استفاده از پرسشنامه، آزمون شدند و برای راستی آزمایی از شیوه مصاحبه نیمه باز از 15 نفر از اساتید معارف کشور نتایج دانشجویان بازخوانی شد.

    یافته ها

    موانع تاثیرگذار بر وضعیت حاکم، شامل دو بعد ضعف در هویت سازی (عدم توجه بهشکافت نسل و الگوی حقارت اجتماعی و دستاوردهای علمی پیشین) و ضعف در ارزشگذاری و اقناع مخاطب است؛ به طوری که نسل فعلی با بسیاری از ارزشهای قبل از خود بیگانه است.

    نتیجه گیری

    نتایج پیمایشهای دو دهه اخیر نشانگر افول استمراری شاخصهای گفتمان حاکم است؛ بدین معنا که عدم توجه به پژوهشهای علمی در این حوزه و نیازمندی های نسل جدید و از همه مهم تر؛ ضعف شدید در روش تبلیغی، موجب تضعیف مبانی وگفتمان حاکم شده است.

    کلیدواژگان: شکافت نسلی، حقارت اجتماعی، هویت ملی، روان شناسی اجتماعی
  • اکرم حسین زاده، محمد شریفی* صفحات 749-771
    هدف

    هدف در نوشتار پیش رو، شناساندن انواع تفاسیر عرفانی به عنوان روشی در تفسیر و بیان گونه گون بودن این روش تفسیری بود. تقسیم بندی به همراه تحلیل گونه ها، در حوزه آموزش و درک مطالب تفسیری مفید خواهد بود.

    روش

    تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر اسناد کتابخانه ای تنظیم شده است.

    یافته ها

    به دلیل ذو بطون بودن قرآن و انسان، تفسیر عرفانی دارای مراتب است. کتابهای روش تفسیری در تقسیم بندی تفاسیر عرفانی، به دو یا سه نوع از تفسیر عرفانی اشاره کرده اند. تفاسیر عرفانی از گذشته تا کنون، سیر تکاملی خویش را می پیمایند و باید شناخته شوند.

    نتایج

    تفسیر عرفانی به دو دسته تقسیم می شود: عرفان عملی و عرفان نظری؛ عرفان عملی شامل تفسیر باطنی(کاملا مخالف ظواهر (افراطی) و تا حدودی موافق ظواهر(اعتدالی)) و تفسیر صوفی شامل تفسیر رمزی، اشاری، کشفی، الهامی، ذوقی و تداعی معانی است. تفسیر نظری شامل تفسیر بر اساس عرفان نظری و تفسیر انفسی است.

    کلیدواژگان: گونه های تفسیر عرفانی، تفسیر عملی، تفسیر نظری، تفسیر انفسی، روش تفسیری
|
  • Pages 517-542
    Objectives

    Model design and modeling is an important step in advancing the literature of religious science discussion and the practical realization of the Islamic Humanities Project. 

    Method

    The present study is a descriptive-analytical one whose contents are collected by library method.

    Results

    Conceptually, the model is a coherent set of principles, metaphysical and philosophical presuppositions of science, and logically and methodologically it defines and incorporates the methodological elements and components of science production. Modeling components can be divided into two general and specific categories. According to the elements of the model definition, General components are three components of explanation of theoretical foundations; proper explanation of methodology; systematicity and coherence of steps and elements involved in the evolution of knowledge. The general subcomponents are a set of model components that are extractable and referable to the main components. These include explaining the place of reason and experience in the production of religious science, the role of researcher and human actions, the diversity of epistemological and methodological plurality, the value of the scientific system, and so on. Specific modeling components also support the Islamic model of Islam.

    Conclusion

    A detailed and comparative study of internal and external patterns and theories, and the examination of the most important challenges and locations in religious science, will assist model designers in developing the necessary components of theoretical and theoretical societal heuristics in adopting an appropriate plan in the modeling process.

    Keywords: model, modeling, religious science, islamic humanities, science production
  • Pages 543-564
    Objectives

    The present study intends to clarify the Ethical fundamentals of political development in Imam Khomeini, s thought. The author of the research believes that the ethical principals in Imam Khomeini, s ideas are routed in Islamic ethic.

    Method

    The method of the survey is descriptive and library resources and inferential.

    Results and Conclusion

    The authors of the article conclude that policy in imam khomeni, s opinion is equal to guidance and is categorized in the field of hereafter and other world. He devides the policy into three dimentions: devilish policy, devine policy and human policy (conventional).he then remarks the dedilish policy as invalid, devine policy as straight way and conventional human policy as confined. The political ideology of Imam Khomeini is based on Divine ethics and isalmic guidance and Human excellence in his all aspects of life including policy and development.

    Keywords: imam khomeini, ethical fundamentals, anthropology, transcendent political development, conventional political development, religious political development
  • Pages 565-584

    The methodological study of sciences, including conventional economics, has been deeply influenced by the philosophical school of thoughts. This strong influence of the philosophy has affected the fields of "ontology", "anthropology" and "epistemology" through the conceptual and verification bases.

    Objectives

    The paper attempts to explore and examine the methodology of Islamic economic studies which is profoundly entrenched in Islamic philosophy.

    Method

    Analytical method and library studies.

    Results

    This research further explains that despite the Emphasize of the majority of the Islamic scholars that Islamic Economics is intensely rooted in Islamic philosophy, but in practical this relation cannot be observed. Thus, this approach in methodology of Islamic economics has not received much of the attention or, the Islamic philosophy is even ignored by the Islamic economists.

    Conclusion

    The author of the article concludes the need to review the methodology of Islamic economics studies based on Islamic philosophy.

    Keywords: philosophy, methodology, islamic economic
  • Pages 585-608
    Objectives

    The purpose of this study is to analyze the why and why of the cultural foundations of higher education from both general and specialized perspectives with emphasis on the Islamic approach.

    Method

    The present study is an analytical-explanatory method based on Shine Iceberg theory based on verses and narratives.

    Results

    In analyzing the cultural foundations of higher education, first the general principles of higher education, including science production, its transfer and application of knowledge, about the four factors of faculty members, students, curriculum and environment, were investigated based on Shine's theory in the artifact layer. In the next step, in accordance with the values ​​and behavioral norms, the cultural foundations of higher education were specifically outlined in six dimensions, each of which has a competency-based approach to the nature of its higher education. Then the method of monotheistic rationalism was recognized in the deepest layer of the Shine, ie beliefs and assumptions.

    Conclusion

    The correct university culture based on monotheism is based on the continuous ijtihad of the scholars and scholars of the Islamic religion according to the requirements of the time, in order to bring the academic sciences into conformity with the teachings of Islam. Thus, the mixing of elements of culture and its instances with the Islamic approach to meritocracy can be explained.

    Keywords: cultural foundations, higher education, islamic academic culture, competency-based
  • Pages 609-626

    Exercise activities are often associated with unavoidable risks and injuries, in which sometimes the coach is responsible for and responsible for the compensation. Therefore, each trainer continues his or her training activity with the stress that it may be his / her own compensation. This stress has always caused dissatisfaction and job burnout of coaches and has had a negative effect on coach performance

    Objectives

    The purpose of this study is to provide a legal solution to reduce this occupational stress.

    Methods

    This study is a descriptive-analytical study Results and

    Conclusion

    the results of the survey indicate that the rule of thumb is the responsibility of coaches to reduce their job burnout. Improving the level of performance and job satisfaction of coaches and improving their managerial skills is why coaches need to be familiar with this rule.

    Keywords: civil liability, warning, compensation, management, coaching practitioner, job satisfaction
  • Pages 627-648
    Objectives

    The present article attempts to do content evaluations of some of those Islamic hadiths which relate to the science of Embryology; it aims to determine the place and position of these hadiths which may verify the mutual relationship between science and religion.

    Method

    For the purpose of research, through studying reliable sources of Embryology on the one hand, and investigating the books of exegesis (Qur’nic Interpretation) and the sources of hadiths of the two Islamic sects on the other, a comparative study was carried out. Those hadiths which contradict with the findings of experimental sciences were distinguished and separated from those hadiths which are compatible with experimental sciences, or are even prior over them.

    Results

    Having determined the reliability of these hadiths and studying the findings of Embryology, through comparative study of Islamic hadiths and Judish narrated (false) hadiths, and the related scientific findings, the discrepancies between the superstitious and Israeli (false) hadiths with science, and the influence of these superstitions in some Islamic hadiths relating to Embryology were proven. For instance, the schedule of 30 or 40 days for such concepts as “sperm-drop”, “blood-clot”, and “the lump” (of flesh), as well as determining a time of 4 months for sex-determination (in womb), are in contradiction with these hadiths are also in contradiction with scientific and experimental findings; these contradictions prove the unreliability and unauthenticity of some related hadiths attributed to religion. In other words, these premises are not representatives of religion and, thus, do not prove any contradiction between science and religion. However, determining 9 days for sperm-nesting in a hadiths narrated from Imam Bagher (PBUH) is considered as a scientific miracle.

    Conclusion

    In addition to proving the inerrant Imam’s embracing knowledge of the worlds of creation, and the agreement between science and religion, the non-contradiction of intellectual knowledge and authentic religious premises in terms of content and document is proven.

    Keywords: science, religion relationship, embryology, shi’at’s hadiths, the Isrealis, false hadiths, scientific miracle in hadiths
  • Pages 649-668
    Objectives

     The present study aims to investigate the obstacles to the development of religious thought in students from Islamic Azad University faculty members’ point of view.

    Method

    The study is a survey method. The statistical population comprised all 189 faculty members of the Islamic Azad University of South Tehran Branch and all included in the sample. The research tool is a researcher-made questionnaire, comprised 48 questions in five dimensions (Individual, Family, Sociocultural, Economical, Attitudes and motivations) with a reliability of 0.82. One-sample and independent groups T-test, and one-way Anova used for data analysis.

    Results

    The faculty members considered individual (mean 4.22), family (3.13 average), sociocultural (mean 3.30) and attitude and motivational (4.12 average) barriers as the important barriers to the formation of religious thought in the students.

    Conclusion

    To promote religious thought, it is needed to pay special attention to the engineering of students’ thinking development plans, to revise the cultural planning of the universities.

    Keywords: attitude, motivational, barrier, sociocultural, religious thought
  • Pages 669-690
    Objectives

    The purpose of the present survey is to criticize the harm principle governing the utilitarian moral education of Mill, based on the Islamic rule of prohibition of detriment.

    Method

    The method has been the “content-mining qualitative content analysis".

    Results

    In Mill's viewpoint, Duty was showing the realm of the effectiveness of the principle of harm. Moral education was different depending on whether the individual's behavior is harmful to the rights and the comfort of others; the components of this education, were justice and contemplation. Two criticisms could be found upon the principle of harm: the requirement of prohibition of detriment in areas of definition and applicability; the lack of a strong performance guarantee in preventing self-harm and reforming the holders of unpleasant conducts. Neglect of the harm principle in the first leads to inappropriateness in moral education, where it is not clear what moral education means, and the lack of second, was loading to failure in full realization of moral education in its true meaning.

    Conclusion

    Although Mill has introduced the harm principle to achieve the Utility or the greatest happiness principle, but on the basis of the mentioned critiques, it can be said that this principle cannot achieve this purpose of moral education as it should. Therefore, Mill's principle of harm requires serious revisions on the basis of the rule of prohibition of detriment, so that it can be accepted as principle governing utilitarian moral education.

    Keywords: Mill, Utilitarianism, Moral Education, Harm principle, Rule of Prohibition of Detriment
  • Pages 691-708
    Objectives

    The purpose of this article is not to criticize or interpretation of Thomas Hobbes's social contract theory, but to prove that changes in Hobbes's anthropological foundations and assumptions will change the content of his social contract theory. This research is the first step towards achieving an Islamic social contract theory based on Quranic teachings.

    Method

    In this research with a descriptive-analytical method, we extract the anthropological foundations of Hobbes's social contract theory and then replace the anthropological foundations of the Qur'an in this theory.

    Results

    The humanities are based on anthropological assumptions, and the theories which are presented in these fields are directly or indirectly based on these assumptions. Accordingly, the orientation of a scientific person's theories depends on his anthropological foundations, and a change in his foundations and assumptions will change his theories.

    Conclusion

    The authors of the article conclude that after replacing the anthropological foundations of the Qur'an with the Hobbesian social contract theory, there were major changes to this theory.

    Keywords: anthropological quranic foundations, thomas hobbes, individualism, social contract theory
  • Pages 709-732
    Objectives

    This study aims to explain the allegorical view of Allameh Tabatabai about the story of the devil.

    Method

    This research has investigated this issue by means of rational and narrative analysis.

    Results

    By accepting the existence of allegory in the language of the Qur'an, Allameh considered the understanding of the facts in some verses to be subject to allegorical expression. He proved the allegory of the story of Iblis with three reasons: "the context of the text of the Qur'an", "rational reason" and "narrative reason". According to him, although Quranic stories are allegorical, they are true and true. Hence, in contrast to the interpretive theory about the devil, he concludes that the story is allegorical and the devil is objective.

    Conclusion

    Finally, we can explain the reality of the rebellion of the devil and the understanding of its relationship with the command of God from the perception of the relationship between Molly and the disobedient slave. Therefore, "Adam" is an allegory and symbol of all human beings and "Satan" is an allegory of the temptations of demons.

    Keywords: allegory, realism, devil, the story of Adam, allameh tabatabai
  • Pages 733-748
    Objectives

    "Generation gap" and "social inferiority" are two very dangerous elements for the discourse that governs our society, which has a significant young population and rapid change. Lack of serious attention to the demands of young people and lack of attention to the weakness of the ruling discourse in the field of demands, especially in the field of livelihood and social justice has caused the new generation to largely not adhere to the values ​​and norms of their society.

    Method

    The research method in this research is combined, in the theoretical part as a way of examining the theories of social psychology and sociology, in the form of documents and libraries and in the quantitative part as descriptive (survey type); Based on cross-sectional sampling, 250 students from different fields of Azad University Tehran Markaz - 125 girls and 125 boys equally - were tested in a purposeful manner using a questionnaire.

    Results

    The results of the present survey indicate thatObstacles affecting the current situation, include two dimensions: 1. Weakness in identification (lack of attention to generation gap and the pattern of social inferiority and previous scientific achievements) 2. Weakness in valuing and persuading the audience so that the current generation is alien to many values before it.

    Conclusion

    The results of surveys of the last two decades show the continuous decline of the dominant discourse indicators; and this means that the lack of attention to scientific research in this field and the lack of attention to the needs of new generations and updating propaganda methods, has weakened the prevailing discourse.

    Keywords: generation gap”, social inferiority”, national identity, social psychology
  • Pages 749-771
    Objectives

    A progressive writing aimed at identifying a variety of mystical interpretations as a way of interpreting and expressing the variety of this interpretative method. The division, along with the analysis of species, will be useful in the field of teaching and interpreting interpretive material.

    Method

    The present study is conducted using descriptive-analytical method and based on library documents.

    Results

    1- Due to the fact that the Quran and human beings are the essence of the Qur'an, man is a mystical commentary. 2. Books of the interpretive method in the division of mystical interpretations refer to two or three types of mystical interpretation. 3. Mystical interpretations from the past have gone through their evolution and should be recognized.

    Conclusion

    The mystical interpretation is divided into two categories: practical mysticism and theoretical mysticism, 1-practical mysticism, including inward interpretations (totally opposite to extremes) and to some extent in accordance with appearances (moderation), and Sufi interpretation including: Ramsey interpretation, , Discovery, inspiration, sexuality and the conjunction of meanings. 2. Theoretical commentary includes interpretation based on theoretical mysticism and anthropological interpretation.

    Keywords: mystical interpretation, practical interpretation, theoretical interpretation, interpretation, interpretative method